Elafonissi

 • Elafonissi

  Information

  Elafonissi är Kretas, och eventuellt hela Greklands, mest välkända strand. Den går även under smeknamnet Medelhavets Maldiverna för att sanden är så finkornig, vattnet så långgrunt och så otroligt intensivt grön-turkost i färgen. En annan unik sak med Elafonissi är sanden, som är ljus, nästan vit, med ett magiskt skimmer av rosa. Den rosa färgen kommer från alla små krossade snäckskal som samlats i sanden genom åren.

  Under högsäsong är Elafonissi vanligtvis ganska fullpackat med människor, parasoller och solstolar fyller stranden och några små kantiner säljer uppfriskande drycker och snacks för dem som blir hungriga. Det går bussturer till Elafonissi från Chania, men man kan också ta sig hit med egen bil, eller med båt från den relativt närliggande byn Paleohora på Kretas sydvästra kust. Båten avgår varje dag klockan tio från Paleohora och anländer till Elafonissi en knapp timme senare. Sedan går båten tillbaka till Paleohora på eftermiddagen runt kl. 16.

 • Elafonissi är bara en strand som man vanligtvis besöker över en dagstur, men man kan också campa i det angränsande naturreservatet Kedrodasos, som är en gles skog av cederträd, alldeles vid vattnet. Man slår upp sitt läger i sanden under ett mysigt cederträd och tar sedan sitt morgondopp i den bländande soluppgången. Det är en mycket naturnära och själsligt vacker upplevelse, men några faciliteter finns inte, varken elektriskt ljus eller toaletter, så det gäller att man har det nödvändigaste med sig.
 • Falassarna

  Falassarna

  En annan särskilt omtyckt strand på västra Kreta är Falassarna. En halvtimmes körtur från Elafonissi hittar man denna långa, beiga sandstrand med mjuk och finkornig sand som vissa hävdar är Kretas vackraste (en smaksak givetvis). Falassarna ligger på Kretas östkust, norr om Elafonissi och bussturen hit från Chania tar ca 1,5 timme. Vägen till Falassarna är ganska slingrig så ska man köra hit själv så får man ta det lugnt och försiktigt. Precis som Elafonissi så är Falassarna ganska fullt av turister, solstolar och parasoll under högsäsong, men här finns även ett par restauranger och några boendealternativ för den som vill stanna. Falassarna är även öns allra västligaste by.

 • Loutro

  Loutro

  Ännu ett snäpp åt sydost hittar man den vackra byn Loutro. Hit kommer man endast med båt då det inte finns några vägar som leder till byn. Detta gör också att det inte finns någon motortrafik här förutom den bil som fraktar varorna från båten till hotellet. Loutro ser ut som ett typiskt vykort från Grekland, med vitkalkade hus och blåmålade fönsterluckor, en syn som inte är helt vanlig på Kreta. Idag erbjuds massor av rum för uthyrning och många små tavernor erbjuder god mat för den som uppskattar det grekiska köket. Loutro är en lugn och tyst by, som många menar besitter ovanliga energier. Här finns inget direkt nattliv utan är ett ställe man åker till för att verkligen slappna av i en otroligt vacker miljö.

Samariaravinen

SamariaravinenSamaria ravinen är en av Chania distriktets populäraste utflykter. Ravinen är lång och man tar sig hit med buss från olika turistdestinationer, det är bara att fråga på närmaste turistinformation. Samariaravinen är ett sorts naturreservat och både flora och fauna är fascinerande medan själva promenadstråket genom ravinen är smäktande vacker, man får chans att se massor av Kretas naturliga djurliv. Det är viktigt att ha bra vandrarskor på fötterna, och en flaska till vatten med sig i sin ryggsäck. Det finns naturliga källor längs vägen där man kan fylla på sin flaska och det är väldigt viktigt att dricka mycket.
Kreta är mycket varmt under sommarmånaderna och vägen genom ravinen tar 4-5 timmar i normal promenadtakt. Man anländer oftast till Samariaravinen på morgonen, innan solen står särskilt högt, och avslutar promenaden mitt på dagen när det är som hetast. Då kan man ta sig ett dopp i Agia Roumeli där Samariaravinen mynnar ut. Därifrån åker man sedan tillbaka till sin destination med antingen buss eller båt.

Paleohora

PalehoraRakt nedanför Chania, på södra sidan av ön ligger den mycket omtyckta lilla byn Paleohora. Redan på 60-talet kom de första turisterna hit och snabbt blev det en plats som man gärna kom tillbaka till. På den tiden var det en lång resa att ta sig från Chania till Paleohora, många timmar i vingliga bussar som inte hade några tider att passa. Idag går det flera bussar om dagen mellan Chania och Paleohora och alla enligt en relativt exakt tidtabell. Bussresan tar mellan 1,5 och 2 timmar beroende på hur många anhalter bussen har längs vägen. Paleohora är omtyckt för sin flexibilitet. Kreta är känt för att kunna vara en ganska blåsig ö och i Paleohora har man alltid möjligheten att välja bort den blåsiga sidan. Byn ligger på en halvö som på ena sidan erbjuder en lång, gul sandstrand med parasoller, solstolar och en beachbar. Här är det även väldigt populärt med nakenbad på en viss bit av stranden. Blåser det kraftigt på den sidan så erbjuds på andra sidan byn (fem minuter bort till fots) en stenstrand, även den utrustad med solstolar och parasoller och möjligheter att köpa förfriskningar eller en liten lunch i de små tavernorna uppe vid den lilla vägen ovanför.

Paleohora har ett stort utbud av hotell i olika klasser, barer och restauranger och ett helt okej nattliv för att vara en ganska liten by. Här finns ett flertal välutrustade supermarkets, tre apotek, ett postkontor och massa, massa mer. I angränsning till Paleohora finns ett flertal andra storslagna stränder att utforska, t ex Gialiskari och Grammeno, man hittar också Anidri by vars gamla skola som nu är ombyggt till ett kafé/restaurang är värt ett besök i sig själv, samt ett mysigt campingområde för den som gillar att leva enkelt och naturnära. Trots det stora utbudet av allt man kan tänka sig så har Paleohora en genuinitet som många andra turistbyar tappar i takt med att turisterna kommer. Paleohora känns väldigt grekiskt, och det är nog mycket därför som folk väljer att komma tillbaka år efter år.

Sougia

SougiaSougia är grannby till Paleohora och byarna tillhör samma «kommun», ändå tar det runt en timme genom slingriga bergsvägar att ta sig från den ena byn till den andra. Många gillar att vandra längs havet mellan byarna, en promenad som tar ungefär fem timmar. Sougia är betydligt mindre än Paleohora, och om möjligt ännu mer avslappnat. Här ligger man naken på hela stranden om man känner för det och många är de som väljer att tälta direkt på stranden som består av små, runda stenar. Här finns en hel del boendealternativ, allt från små, enkla rum i vackra blomsterträdgårdar till riktiga hotell. Restaurangerna håller hög kvalitet och nattklubbarna erbjuder betydligt mer festkänsla än man skulle kunna tro i en liten by som denna. Sougia attraherar främst gamla hippies och avslappnade unga, men är ändå en mycket gemytlig plats för vem som helst att besöka. Man tar sig hit med bil, eller med båt från Paleohora.