Kato stalos

chania airportKato Stalos ligger precis innan populära och välbesökta Agia Marina, ca 7 km utanför Chania. Här finns en lång, bred, gyllene sandstrand som har lockat turister i decennier. Man hittar både solstolar, parasoller och mysiga tavernor längs stranden och Kato Stalos centrum består till största del av hotell, tavernor, restauranger, barer och souvenirbutiker. Många av hotellen ligger på andra sidan den ganska tungt trafikerade gatan och ett varningens ord bör sägas när det gäller att korsa gatan, folk kör ofta aggressivt i Grekland och att ge företräde åt fotgängare är inget en vanlig grekisk chaufför bryr sig om.

Om man av någon anledning skulle behöva sjukvård under sin vistelse i Kato Stalos så finns det en klinik i Platanias som man kan vända sig till, annars är det nästan lika nära att ta sig in till Chania för ett besök på det allmänna sjukhuset. Om man ger sig av på upptäcktsfärd på de slingriga vägarna lite inåt landet så kommer man snabbt till områden med lite mer grekisk genuinitet och den gamla byn Pano Stalos, som är Stalos ursprungsby, har charmiga tavernor och fina hantverksbutiker. Dessutom har man från Pano Stalos en utsikt som inte går av för hackor.


Alla byar som följer efter Kato Stalos, med Agia Marina som närmaste angränsande ort, ligger mer eller mindre hopväxta längs strandvägen som går österut efter Chania. Ibland är det svårt att avgöra var den ena byn slutar och var den andra tar vid.